Posted on

Kani lemmikkinä

Lemmikkikani

Lemmikkikani

Kani on suloinen pieni lemmikki eläin, joka asuu omassa häkissään. Kanit ovat laumaeläimiä, jotka ovat vilkkaimmillaan illalla ja yöllä. Kanin elinikä on noin 5- 10 vuotta. Kanin turvallisuuden voi varmistaa niin, ettei sähkö johtoja ole lähellä ja alue on muutenkin turvallinen. Liukkaat lattiatkin kannattaisi suojata matoilla, jos kanin annetaan kulkea vapaana. Kanin turkki harjataan muutaman kerran viikossa tai harvemmin, riippuen karvanlähdön määrästä. Paras harjaus väline on mahdollisimman tiheäpiikkinen harja. Kania ei saa pestä kokonaan, koska se vilustuu herkästi. Leikkaa kynnet säännöllisesti, jotta ne eivät kasva liian pitkiksi. Luonnossa kani kaivaa maata, jolloin kynnet kuluvat itsestään.

Silittele ja sylittele kania säännöllisesti, jotta se kesyyntyy. Sylittelyssä kannattaa tarkkailla kanin nenää, koska jos se väpättää todella tiuhaan on syytä laske kani varovasti alas. Yleensä arkuus johtuu siitä, että kania ei ole totutettu uusiin ihmisiin. Jos aiot hankkia kanin, anna sen tutustua rauhassa uuteen ympäristöön.

Kanit ovat kasvis syöjiä. Kanin voi ruokkia 1-2 kertaa päivässä, mutta herkkävatsaisille riittää muutama ruokailu silloin tällöin. Ruokinta-ajat ja ruokamäärät edistävät ruuansulatusta. Kanin pääruoka on heinä, jota on oltava aina saatavilla. Ruokinta-ajat koskevat siis vain muuta ruokaa kun heinää. Ilman heinää kanin suolisto toiminta häiriintyy ja sen hampaat saattavat kasvaa liian pitkiksi, jolloin kani tarvitsee eläinlääkäriä lyhentämään ne nukutuksessa. Kanin on saatava monipuolisesti vihanneksia ja hedelmiä. Älä anna kanille: sitrushedelmiä, papuja, sipulikasveja, rasvapitoisia ruokia, jäävuorisalaattia, kaalia, ulkomailta tuotuja hedelmiä, kasvisten kuoria tai siemeniä, säilykepurkkiruokia ( muut kuin ananassäilykkeet) pakaste ruokia tai myrkyllisiä kasveja.

Tekijät: Iida-Maria ja Heta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s